Wilt u een stralend en gezond gebit? Bezoek dan regelmatig De Zorgzame Tandarts

Periodieke controle

Wilt u een stralend en gezond gebit? Dan is het belangrijk om regelmatig De Zorgzame Tandarts te bezoeken voor een controle. Tijdens een controle kijkt de tandarts hoe gezond uw mond is. En wat er moet gebeuren om dit zo te houden of te verbeteren. 

Sluiten vullingen goed aan? Hoe groot is de ruimte tussen tand en tandvlees? Hoe gezond is uw tandvlees? Wat is het risico op tandbederf(cariës) en tandvleesaandoeningen (parodontitis)? Gebruikt u bepaalde medicijnen, waardoor er sneller gaatjes in uw gebit komen?

Op basis van dit onderzoek maken we samen een controle-, behandel- en zorgplan, waar u helemaal achter kan staan. Het spreekt voor zich dat wij hierbij ook de kosten uitgebreid met u bespreken, zodat u keuzen kunt maken en weet waaraan u toe bent.  

Preventie staat bij ons voorop. Wij nemen uitgebreid de tijd om u te adviseren over poetsen en voeding. Zo zorgen we samen voor een stralend én gezond gebit.

Mondhygiëne

Poetsen

Het advies is om twee keer per dag te poetsen, minimaal twee minuten lang, met een tandpasta met fluoride. Fluoride kan het glazuur om uw tanden en kiezen beschermen en herstellen. Glazuur is belangrijk om uw tanden niet te laten aantasten door zuren en suikers bijvoorbeeld. U kunt uw mond na het poetsen dan ook beter niet direct naspoelen met water om de fluoride langer zijn werk te laten doen. 

Voeding

Dachten we vroeger dat een appel gezond voor het gebit was, nu weten we beter. Zuren en suikers in eten en drinken tasten het tandglazuur, de harde beschermlaag van tanden en kiezen, aan. Uiteraard kunt u alles eten wat u maar lekker vindt, maar liever niet te vaak om uw gebit te sparen. Maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag is ideaal. 

Heeft u een lekker glas sinaasappelsap (zuren) gedronken? Wacht dan minimaal een uur met tandenpoetsen. De zuren maken uw glazuur zachter, waardoor poetsen schade kan aanrichten. 

Apps

Er zijn verschillende apps die inzicht geven in eten en drinken of helpen voeding te registreren. Bijvoorbeeld de app ‘Kies Ik Gezond?’ van het Voedingscentrum. Voor uw kinderen is de app ‘De avonturen van Glansje & Tom’ geschikt om spelenderwijs te leren over goed poetsen en voeding. Speel elke dag een quizvraag met uw kind en steek er zelf ook nog veel van op!

Ontstoken tandvlees (Gingivitis)

Gezond tandvlees heeft een roze kleur. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees, bloedt nooit!

Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. De ontsteking in de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën in de tandplak.

De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de zogenaamde ‘pockets’ dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis. Eenmaal afgebroken kaakbot kan zich niet meer herstellen.

In toenemende mate blijkt uitonderzoek dat er een relatie bestaat tussen chronische ziekten zoals diabetes type 2, dementie, aderverkalking en kanker en mondbacteriën. Vooral de bacterie ‘Porhyromonas Gingivalis’ lijkt bij de huidige inzichten een boosdoener te zijn. Dit omdat sporen van deze bacterie worden aangetroffen in bijvoorbeeld reumatische gewrichten en in biopten uit hersenen. 

De Gingivalis is één van de bacteriën in de mond. Deze bacterie ‘verstopt’ zich tussen de tanden en kiezen en vooral bij het wijken van tanden en kiezen op latere leeftijd, nestelt de bacterie zich onderin het tandvlees. Door het lage zuurstofgehalte ‘groeit en bloeit’ hij daar. Wat de bacterie daarna doet, is nog onduidelijk. Mogelijk maakt hij zich klein en dringt hij de bloedbaan binnen. Mogelijk ook produceert hij schadelijke eiwitten. Misschien ook blijft hij in de mond waar hij het immuunsysteem negatief beïnvloedt.

Wat de relatie tussen de bacterie Gingivalis en chronische ziekten ook is, zeker is dat een goede mondverzorging én gezonde voeding helpen bij tenminste het verkleinen van de risico’s van slechte bacteriën in de mond.

Voorkomen is beter dan genezen. Gezond tandvlees is van grote waarde en een periodiek onderhoud bij de tandarts ondersteunt dat.   

Vulling

Heeft u een gaatje in een kies of tand?  Dan kan dit meestal worden gevuld. Een relatief eenvoudige behandeling. 

Voordat de tandarts begint met het vullen, bespreekt hij de behandeling met u door. Wilt u bijvoorbeeld een verdoving, omdat u echt niets van het vullen wilt voelen? 

Vervolgens boort de tandarts het aangetaste gedeelte weg. Als de kies schoon en droog is gemaakt, kan deze worden gevuld.

Het meest voorkomende vulmateriaal is composiet (een tandkleurige, witte vulling). Composiet biedt meer mogelijkheden dan het opvullen van kiezen. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld. 

Kronen, inlays, bruggen & facings

Ontbreken er tanden of kiezen? Of moet een deel van de kies worden vervangen? Dan zijn er legio oplossingen die wij graag met u bespreken. 

Kronen, inlays, bruggen of facings bijvoorbeeld, gemaakt van porselein. Heel natuurlijk, zodat niemand het verschil met uw eigen gebit ziet en u weer durft te lachen.

Kronen

Een kroon is een kapje dat over een tand of kies wordt geplaatst, ter versterking of om het mooier te maken. Naast volledige kronen bestaan er ook gedeeltelijk kronen waarbij alleen het kauwvlak wordt overkapt. 

Inlays

Een inlay houdt het midden tussen een vulling en een kroon. Een inlay wordt in een laboratorium gemaakt en aan de stoel op de tand of kies geplaatst. 

Bruggen

Als er meer tanden of kiezen ontbreken, wordt een brug ingezet. Die zit stevig vast aan kronen, de pijlers voor de brug. Daartussen zitten één of meer nepkiezen- en tanden. 

Facings

Met facings kunnen we spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en rafelige of scheve tanden verbergen. Het is een dun plaatje van composiet of porselein dat op uw tand wordt geplakt

Prothesen

Een prothese vervangt uw eigen tanden en kiezen en wordt voor u op maat gemaakt. Het moet immers perfect in uw mond passen, zodat het er mooi uitziet en u zonder pijn kunt kauwen. 

Er zijn verschillende soorten prothesen mogelijk, geheel en gedeeltelijk. Wij adviseren u graag over de beste oplossing.

Er is veel mogelijk

Heeft u nog eigen tanden en kiezen, dan kan een frame- of plaat prothese hieraan worden bevestigd. Heeft u nog eigen wortels? Dan kunnen wij deze gebruiken om een overkappingsprothese aan vast te maken. Het voordeel is dat uw kaken minder zullen slinken, waardoor uw kunstgebit langer blijft passen. Wij werken samen met specialisten die implantaten in uw kaak plaatsen. Hierop kan een prothese worden vast geklikt.